Maakt voeding ziek? (Om af te drukken: Maakt voeding ziek.pdf)

Sommige mensen kunnen precies vertellen dat een bepaald voedingsmiddel niet goed voor hen is, terwijl anderen dat bij zichzelf niet merken. En door dat soort voeding toch te eten, zal dat op den duur gevolgen voor hun gezondheid hebben.

Het niet opmerken van symptomen komt doordat ze gewend zijn geraakt (het zijn doorgaans ook geen heftige, opvallende klachten) aan die symptomen van een zg. low-grade-inflammation (laaggradige ontsteking) of silent inflammation van het spijsverteringskanaal. Een op kleine schaal, maar constant optredende ontsteking dus. Veel vaak voorkomende klachten zijn eigenlijk het gevolg van de zg. lectine-interacties van het immuunsysteem.

 

Lectines zijn plantaardige, toxische eiwitten, die de plant nodig heeft om  te kunnen overleven. Ze binden bepaalde koolhydraten in het lichaam. En deze lectines lijken op de lichaamseiwitten. Ze beschadigen de darmwand en passeren hem (lekkende darm), komen in de bloedbaan en laten de rode bloedlichaampjes samenklonteren en het immuunsysteem reageren. Daardoor ontstaat de low-grade ontstekingsreactie. Helaas gebeurt het nogal eens dat wanneer het immuunsysteem eenmaal in werking is gezet, dit lichaamseigen eiwit wordt aangezien voor de indringer.

 

Hierdoor ontstaat een hele reeks aan ziekten en afwijkingen zoals: arthritis (gewrichten), ingewandsontsteking (inflammatory bowel diseases), multiple sclerose en auto-immuunziekte van de nier. De onschuldiger varianten zijn het ontstaan van allergieën en astma. Alle planten bevatten eiwitten die als lectines kunnen werken, maar de meeste zijn tamelijk onschadelijk. De ergste zijn afkomstig van granen en dan met name van tarwe en maïs, maar ook van bonen en dan vooral rode nierbonen (kidney beans). Verder bevatten onrijpe tomaten, andere peulvruchten (zoals soja, erwten, bonen en pinda's) veel lectinen. Andere producten die genoemd worden, zijn: kip, aardappel, zuivelproducten, cantaloupe, schelp- en schaaldieren, gierst, granaatappel.

 

Een berucht voorbeeld van zo'n lectine, waar iedereen wel eens van gehoord heeft, zijn de gluten. Het verwijderen van deze voedingsmiddelen uit ons dieet kan voor ons allemaal gunstig uitpakken, maar het is vooral erg belangrijk voor mensen die risico lopen op auto-immuunziekten zoals rheumatoide arthritis, ankylosing spondylitis (ziekte van Bechterew), psoriasis, type I diabetes mellitus,

multiple sclerosis, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, glomerulonephritis,

en mogelijk een aantal andere ziekten.

 

Andere beschermende stoffen in planten die schadelijk voor de mens

kunnen zijn, zijn saponinen. Zij breken de celwand af van micro-organismen.

Vooral de saponinen in onrijpe tomaten, aardappelen, soja, quinoa, amaranth

en alfalfa. Vooral in de schil van de aardappel en in de vroege aardappel zitten

veel schadelijke saponinen. Maar bijvoorbeeld ui, asperges en spinazie bevatten voor de mens gezonde saponinen!

 

 

 

Terug

 

Enkele van de symptomen die na het gebruiken van bepaalde voedingsmiddelen kunnen voorkomen:

· hoofdpijn, sufheid, concentratieproblemen

· huidproblemen zoals jeuk, eczeem en acne

· vocht vasthouden, zoals opgezette handen en voeten, wallen onder de ogen

· winderigheid

· makkelijk in gewicht aankomen en moeilijk om af te vallen

· chronische vermoeidheid en moeheid na de maaltijd

· chronisch schrapen van de keel en veel slijmvorming

· luchtwegaandoeningen zoals chronisch hoesten (niet ziekelijk)

· stijve, pijnlijke gewrichten

· zwakke blaas of chronische blaasontsteking

· buikpijn en gasvorming tijdens de maaltijd (boeren, winderigheid)

· oprispingen, zuurbranden, maag van streek

· prikkelbare darm (spastisch colon)

· hyperactiviteit

· kaak- en voorhoofdholte problemen, loopneus

· sterk wisselende bloedsuikerspiegels

 

 

We overlijden niet door een gebrek aan calorieën, maar door een gebrek aan vitamines, mineralen en fyto-nutriënten.

Voeding

 

De meeste voedingsintoleranties ontstaan door zuivel (vooral melk), granen (vooral tarwe)en soja.

Zie betreffende artikel.

Voedingsallergie